Info bengalen

(Uit: Wikipedia, met aanvullend eigen informatie).

Herkomst: Verenigde Staten
Fokstandaarden: ACFA, TICA, CA, ACF, FIFem, GCCF

De bengaal is een relatief nieuw kattenras dat zo gefokt is dat het het uiterlijk heeft van een wilde kat en het gedrag van een huiskat.

Dit ras is ontstaan in Verenigde Staten rond 1950 na het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten. Er ontstonden katten met een prachtig vlekkenpatroon. In 1983 werd bij TICA (The International Cat Association) het ras geregistreerd. In 1999 werd dit ras erkend door de FIFé. In de Verenigde Staten wordt nog steeds gefokt met de bengaalse tijgerkat om dit ras te vermeerderen. Het houden van deze wilde kat is in Nederland verboden. De kruising van een huiskat met een bengaalse tijgerkat wordt de F1-generatie genoemd. Katers van deze generatie zijn altijd onvruchtbaar. Daarom heeft een F2-generatie altijd een huiskat als vader. Bij de F2-generatie is een kater vrijwel altijd onvruchtbaar, wat vaak ook bij de F3-generatie het geval is.

Uiterlijk

De bengaal heeft een geel/oranje kleur met daarbij bruine of zwarte vlekken/strepen. Hun vacht is dik, glad en voelt enorm zacht aan. De kop is in verhouding met de rest van het lichaam klein. De ogen zijn groot en amandelvormig. Rond de ogen zit een zwarte kring. Hun oren zijn klein en naar voren gericht. De staart is van gemiddelde lengte en heeft aan het einde zwarte ringen. Het lichaam is over het algemeen vrij lang en gespierd. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en alle poten hebben zwarte voetzolen. Er zijn twee vachtpatronen; de gemarmerde en de gevlekte tabby variëteit. Die hebben allebei ook weer twee hoofdkleuren, zwart en lichter van tint wanneer het dier partiële albinofactoren toont. Bij de gevlekte bengaal kan er sprake zijn van rozetvorming in het vachtpatroon. Rozetten zijn vlekken waarvan een gedeelte van die vlek een warmere kleur heeft. Er zijn donutrozetten en schaduwrozetten. Bij de donutrozetten bevindt het warmer gekleurde gedeelte zich in het midden van de vlek. Bij schaduwrozetten zit de warmere kleur aan de zijkant van de vlek. De gemarmerde bengaal heeft een vachtpatroon bestaande uit brede horizontale strepen. Sommige Bengalen hebben witte vlekken (medaillons) of verticale strepen wat als een kleurfout wordt gezien. Een sneeuwbengaal is in drie soorten te verdelen: seal mink, seal sepia en de seal lynx. De seal mink heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw of groen. Deze kat heeft één gen voor burmees en één voor siamees. De seal sepia heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn goudkleurig. Deze kat heeft twee genen voor burmees. De seal lynx heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw. Deze kat heeft twee genen voor siamees.

Karakter

De bengaal is een actieve wat op zichzelf levende kat die echter wel aandacht vraagt aan mensen die hij vertrouwt. Ook kunnen ze zichzelf goed bezighouden. De meeste bengalen zijn geen schootkatten. Kopjes geven en spelen is genoeg voor ze. Deze katten zitten graag op hoge plekken omdat ze een sterk ontwikkeld territoriuminstinct hebben en het overzicht willen bewaren.

Verzorging

De bengaal heeft niet veel verzorging nodig, alleen veel aandacht en voldoende voedsel. Vachtverzorging is ook bijna niet nodig.

Bron: Wikipedia d.d. 20/11/2012

Bromo Leendert5

Admirable Bromo 2015

 

 

Nog wat aanvulling over het bengalenkarakter. Het zijn erg ondernemende, avontuurlijke poezen. Een bengaal loopt dus wél in zeven sloten tegelijk en  ze halen allerlei streken uit. Laat je bijvoorbeeld een keukenrol voor het grijpen liggen, heb je in no time een kamer vol kleine stukjes keukenpapier. Ze houden van water en drinken vaak uit de kraan.

Hun karakter is aanhankelijk en ze lopen je overal achterna.

Ook babbelen ze heel veel, je kunt hele gesprekken met ze voeren 😉 Ze zitten graag hoog en kunnen ook heel hoog springen.

Het zijn eigenlijk geen schootkatten zegt men,  maar praktisch al mijn bengalen liggen dus wel op schoot, ook de kittens. Dat blijft niet bij allemaal zo, maar vaak toch wel.

Het eerste jaar heb je je handen vol aan een bengaalkitten, ik heb eens een kittenkoper gehad die toen ik het kitten na een jaar op kwam zoeken, ze “ik heb wel eens tegen mijn vrouw gezegd: kunnen we hem niet terugbrengen”….  Na dat eerste jaar meestal wel een stuk rustiger.

Bromo 6,5 w6

Admirable Bromo 2015

Ik zet nog even twee links neer naar de site van een bevriend fokster, Cissy van Sas. Zij beschrijft goed wat je kan verwachten van een bengaal.

https://www.cattery-spotselot.nl/rasinfo/

https://www.cattery-spotselot.nl/rasinfo/wild-en-fel-echt-niet/

 

Advertisement